Sta je op het punt iets nieuws te beginnen — een onderneming, een project, of iets dat je al lang overweegt? GOUD is een persoonlijke blogserie waarin ik lessen van de afgelopen 20 jaar als ondernemer met je deel. Geen gouden bergen of kant-en-klare succesformules, maar wel het goud dat ik onderweg verzameld heb: praktische inzichten, eerlijke verhalen en persoonlijke ervaring.
Deze keer blog 3: Niet alles draait om geld (gelukkig maar).
Geld is nodig, maar niet heilig
Als geld verdienen je voornaamste doel is, dan kun je dit blog misschien beter overslaan. Natuurlijk, geld is nodig. Zonder geld geen bedrijf. Maar ik geloof dat ondernemen begint bij iets willen toevoegen. Iets maken, iets betekenen, iets opbouwen. Je kunt je doelen ook anders stellen: bijdragen aan iets goeds, waarde leveren, mensen helpen, een mooie dienst opzetten. En daar is geld voor nodig, als middel. Niet als doel.
Klein blijven als vrijheid
Ik weet dat het in de ondernemerswereld vaak gaat over schalen, groeien, investeren. Maar soms is ‘klein blijven’ juist wat ruimte geeft. Geen kantoor, geen personeel, geen grote lening. Juist dan kun je doen wat je echt belangrijk vindt, met meer focus en minder ruis. Klein kan krachtig zijn. Persoonlijk. Wendbaar. Vrij.
Toen het wél om geld draaide… en er te weinig was
Er is een periode geweest waarin het niet goed ging met ons bedrijf. Er was serieus geldtekort. We hebben toen besloten tijdelijk te stoppen en alles opnieuw neer te zetten. Dat was spannend, maar nodig. Het dwong ons om keuzes te maken: wat werkt echt, waar ligt de kern van ons concept? We hebben het hele idee opnieuw vormgegeven — met succes. Juist het tekort aan geld hielp ons om de focus terug te brengen. Daarbij kregen we ook hulp van mensen om ons heen, die met ons meedachten en meededen.
Geld is dus niet onbelangrijk. Maar als het je enige focus is, verlies je snel het grotere plaatje. Voor mij was geld in de beginjaren een struikelblok. We draaiden prima omzet, maar hielden onderaan de streep te weinig over. Dan komt de les: geld is belangrijk, maar het moet in balans zijn. Het mag je koers niet bepalen, maar je moet het wel serieus nemen.
Geen gouden rand, maar een stevig fundament
Ik zie bij veel startende ondernemers dat er in het begin veel geld gaat naar randzaken: een mooie website, dure marketing, hippe tools. Maar ondernemen is iets van de lange termijn. Je bouwt iets op — vaak langzaam. En dat hoeft niet meteen groots en meeslepend. Start klein. Maak fouten. Leer. Groei.
Tot slot
Misschien herken je iets van deze worsteling. Of sta je aan het begin van je onderneming en denk je: hoe dan? Dan hoop ik dat dit blog je helpt om je blik iets te verruimen. Geld is nodig, ja. Maar niet heilig. Laat het je niet leiden, maar ondersteunend zijn. De waarde van wat je doet zit niet in euro’s, maar in wat je toevoegt, bouwt, mogelijk maakt.
Neem allerlei online adviezen waarbij de insteek is rijk worden, financieel onafhankelijk zijn, passief inkomen opbouwen en dat soort zaken alsjeblieft met een korreltje zout. Er is meer dan geld. Een goed plan, karakter, betrouwbaarheid en doorzettingsvermogen helpen je verder dan een zak geld.
Zelf houd ik erg van bijbelteksten, omdat één zin vaak meer zegt dan een heel blog. Deze blijft bij mij hangen, juist als het over geld gaat:
“Tob jezelf niet af om rijk te worden, zet dat plan opzij. Zodra je op rijkdom afvliegt, is die al verdwenen.”
— Spreuken 23:4-5
Vond je deze blog waardevol? Laat het me weten via een reactie of volg me op Instagram of LinkedIn voor de volgende editie van GOUD.
Over Ard
Vormgever | Ondernemer | Maker. Ik schrijf omdat ik het belangrijk vind om ervaringen te delen en schilder omdat ik niet alles in woorden kan vertellen.
GOUD #4: Tegenslag is ook goud waard
Als geld verdienen je voornaamste doel is, dan kun je dit blog misschien beter overslaan. [...]
Lavendula, een kwestie van A/B testing
In opdracht werken brengt toch een beetje spanning met zich mee. Zal het werk dat [...]
Oude plaatsen, nieuwe ontdekkingen
Vorige week deed ik een rondje door het Hogeland. Smalle weggetjes, kleine dorpjes en uiteindelijk [...]